September 27, 2023

WB voor het stimuleren van gezonde voeding

New Delhi De Wereldbank heeft aanbevolen gezonde voedingsmiddelen fiscaal te stimuleren en voedingsmiddelen met een hoog vet-, suiker- en zoutgehalte (HFSS) te ontmoedigen. De GST Council moet zijn belastingstructuur koppelen aan de HFSS-definities, zo staat in een recent rapport getiteld ‘The Growth of Ultra-processed Foods in India: An Analysis of Trends, Issues and Policy Recommendations.’

Het rapport is opgesteld door Arpita Mukherjee, Dripto Mukhopadhyay, Eshana Mukherjee en Rachita Gupta van de Indian Council for Research on International Economic Relations (Icrier).

ADVERTENTIES

“Een op voedingsstoffen gebaseerd belastingmodel richt zich op hogere belastingen voor producten die vet, suiker en zout bevatten boven de aanbevolen niveaus en lagere belastingen voor de gezondere en opnieuw geformuleerde opties”, aldus het rapport van de Wereldbank en Icrier. Voedingsgerelateerde belastingen moeten aan drie doelstellingen voldoen: fabrikanten stimuleren om hun producten te herformuleren; gezonde producten goedkoper maken voor consumenten; en ontmoedigen van de productie van ongezonde producten.

Het rapport pleit voor een duidelijke en transparante definitie van HFSS en de productsubcategorieën, die de Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) zou moeten bedenken in overleg met andere belanghebbenden. De definitie van HFSS-voedsel moet duidelijk en transparant zijn.

Het zei dat het bestaande beleid en de bestaande programma’s om de dubbele last van ondervoeding en overvoeding aan te pakken, moeten worden versterkt. Hoewel India al beleid en programma’s heeft bedacht zoals Saksham Anganwadi en Poshan 2.0, “dekken deze niet voldoende de kwestie van overvoeding en met ongezonde voeding samenhangende ziekten af.”

Subsidies en andere fiscale stimuleringsmaatregelen kunnen de productie, de export en de consumptie stimuleren. Daarom moeten deze gekoppeld worden aan voeding. Het productiegerelateerde stimulerings- of PLI-programma van het Ministerie van Voedselverwerkende Industrie (MoFPI) kan bijvoorbeeld voedingsgerelateerd zijn in plaats van enige vorm van voedselproductie.

Op dezelfde manier kan het Ministerie van Handel en Industrie (MoCI) in het kader van het Buitenlandse Handelsbeleid de export ondersteunen van geherformuleerde en gezonde producten, waar de vraag naar stijgt op de belangrijkste exportmarkten. Mondiale onderzoeken tonen aan dat positieve fiscale interventies (bijvoorbeeld subsidies op gezonde voeding) de prijzen van de producten kunnen verlagen, waardoor gezonde producten toegankelijker worden voor consumenten.

“Positieve fiscale prikkels, zoals voedselvouchers of kortingsbonnen, kunnen het consumentengedrag ten aanzien van de consumptie van gezond voedsel helpen beïnvloeden en veranderen. Verder kunnen subsidies op inputs zoals suiker de productiekosten verlagen in vergelijking met andere gezondere opties. Daarom kunnen dergelijke subsidies opnieuw worden bekeken op basis van hun gevolgen voor de gezondheid”, aldus het rapport.

Het heeft ook de nadruk gelegd op een efficiënt gebruik van advertenties en marketing om de voedingszekerheid te garanderen en heeft beperkingen voorgesteld op de marketing en reclame voor ongezond voedsel. “De reclame- en marketingregelgeving zou de promotie van HFSS-voedingsmiddelen door zowel de fabrikant als de detailhandelaar (zowel offline als online) moeten beperken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *