September 26, 2023

Artsen ‘schreven’ gratis fruit en groenten voor aan duizenden in een experiment: ScienceAlert

De gezondheid van mensen met diabetes, hoge bloeddruk en obesitas verbeterde toen ze op recept van hun artsen en andere gezondheidswerkers gratis groenten en fruit konden krijgen.

We ontdekten dat de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het gewicht van deze patiënten verbeterden in onze nieuwe studie gepubliceerd in Circulatie: cardiovasculaire kwaliteit en resultaten.

De verbeteringen die we zagen in de klinische resultaten zouden een betekenisvolle impact kunnen hebben op de algehele gezondheid. De systolische bloeddruk, of bloeddruk tijdens hartslagen, daalde bijvoorbeeld met meer dan 8 millimeter kwik, of mm Hg, terwijl de diastolische bloeddruk, of bloeddruk tussen hartslagen, daalde met bijna 5 mm Hg. Voor de context: dit is ongeveer de helft van de daling die wordt verkregen door medicijnen die de bloeddruk verlagen.

Veel Amerikaanse gezondheidszorgaanbieders hebben geëxperimenteerd met ‘food is Medicine’-programma’s, die gratis, gezond voedsel aan patiënten verstrekken – soms voor een jaar of langer.

Dit is de grootste analyse tot nu toe van programma’s voor het voorschrijven van producten, die slechts één van deze inspanningen vormen. Ze laten patiënten met voedingsgerelateerde ziekten gratis appels, broccoli, bessen, komkommers en andere soorten fruit en groenten krijgen. In Los Angeles, Boise, Houston, Minneapolis en andere plaatsen waar de programma’s die we bestudeerden zich bevonden, selecteerden deelnemers de producten van hun keuze in supermarkten of boerenmarkten met behulp van elektronische kaarten of vouchers. Ze ontvingen doorgaans ongeveer 65 dollar per maand gedurende vier tot tien maanden.

We hebben gegevens samengevoegd van 22 Amerikaanse productielocaties die worden beheerd door Wholesome Wave, een non-profitorganisatie die de toegang tot betaalbare, gezonde voeding promoot. Geen van de pilots was eerder geëvalueerd. Alle 4.000 deelnemers hadden een slechte cardiometabolische gezondheid, of liepen er risico op, en werden gerekruteerd uit klinieken die buurten met lage inkomens bedienden.

Deelnemers aan deze programma’s aten meer groenten en fruit. Ze hadden ook een derde minder kans op voedselonzekerheid – omdat ze niet genoeg voedsel hadden om aan de basisbehoeften te voldoen en een gezond leven te leiden.

frameborder=0″ allow=accelerometer; automatisch afspelen; klembord-schrijven; gecodeerde media; gyroscoop; foto in foto; web-share” allowfullscreen>

Waarom het uitmaakt

Jaarlijks sterven ruim 300.000 Amerikanen aan hart- en vaatziekten en diabetesgevallen die verband houden met wat ze eten.

De mensen in de naar schatting 13,5 miljoen Amerikaanse huishoudens die met voedselonzekerheid kampen, hebben meer kans dan anderen op cardiometabolische gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hartziekten. Ze hebben ook een kortere levensverwachting en hogere medische kosten.

De meeste Amerikanen volgen, ongeacht hun inkomen, geen gezond dieet. Uit onderzoek blijkt echter dat Amerikanen met een lager inkomen de neiging hebben om voedsel te eten dat iets slechter is voor hun gezondheid dan degenen die het zich kunnen veroorloven om meer uit te geven.

De Witte Huis-conferentie over honger, voeding en gezondheid van 2022 bracht experts samen die een nationale strategie schetsten om de voedselonzekerheid uit te roeien en voedingsgerelateerde ziekten terug te dringen. Het eindigde met een strategie die onder meer opriep tot meer programma’s voor het voorschrijven van producten.

De laatste Witte Huis-conferentie over honger en voeding, die ruim vijftig jaar eerder plaatsvond, leidde tot aanzienlijke en blijvende veranderingen in het Amerikaanse voedselbeleid. Het Nationale Schoollunchprogramma werd uitgebreid en het Speciale Aanvullende Voedingsprogramma voor Vrouwen, Baby’s en Kinderen, bekend als WIC, werd gecreëerd.

Binnen een jaar na de laatste conferentie kondigden twee overheidsinstanties – de Indian Health Service en de Veterans Health Administration – aan dat er pilots op recept zouden worden geproduceerd. Acht Medicaid-programma’s van de staat hebben federale ontheffingen ontvangen of aangevraagd, waardoor Medicaid voor sommige mensen tot zes maanden lang medicijnen kan betalen. Deze programma’s zijn echter nog steeds niet beschikbaar voor de meeste Amerikanen, die hiervan zouden kunnen profiteren.

frameborder=0″ allow=accelerometer; automatisch afspelen; klembord-schrijven; gecodeerde media; gyroscoop; foto in foto; web-share” allowfullscreen>

Wat is het volgende

We evalueren pilots met ‘voedsel is medicijn’, gefinancierd door het Medicaid-programma van het Flexible Services Program in Massachusetts. We voeren ook een groot, gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek uit, waarbij de ene groep patiënten met kanker gratis maaltijden aan huis krijgt en de andere groep standaardzorg krijgt.Het gesprek

Kurt Hager, instructeur epidemiologie, UMass Chan Medical School en Fang Fang Zhang, hoogleraar epidemiologie, Tufts University

Dit artikel is opnieuw gepubliceerd vanuit The Conversation onder een Creative Commons-licentie. Lees het originele artikel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *