September 27, 2023

Het belang van een uitgebalanceerd dieet voor het algehele welzijn

Maharishi Charak, de vader van de Indiase geneeskunde, noemde in Charak Samhita het belang van een uitgebalanceerd dieet voor het algehele welzijn. Elke maaltijd speelt een cruciale rol bij het intact houden van onze gezondheid en ons immuunsysteem. Men moet voedsel consumeren dat de gezondheid bevordert en geen ziekten uitlokt of veroorzaakt.

Wanneer voedsel wordt geconsumeerd volgens de individuele praktijk en voedsel volgens het seizoen, helpt dit een goede gezondheid te bevorderen. Er zijn drie tridosha’s: Vata, pitta en kapha. De fysieke en mentale gezondheid van ieder mens wordt bepaald door één dosha. Elke dosha heeft speciale soorten voedsel nodig. Vata dosha is bijvoorbeeld luchtdominant en vereist gemakkelijk verteerbaar en gekookt voedsel. Omdat Pitta dosha vuurdominant is, heeft het alkalisch en ontstekingsremmend voedsel nodig, zoals fruit en groenten. Kapha dosha heeft weinig calorieën nodig, zoals volle granen en rauw voedsel, omdat het zwaar is en de elementen water en aarde domineert. Onze dagelijkse maaltijd moet alle zes shad rasa’s of smaken bevatten: zoet, zuur, zout, bitter, scherp en samentrekkend.

Elke smaak heeft een dominante panch mahabhuta. Madhur ras (zoet) is bijvoorbeeld dominant met water- en aarde-elementen, die ras dhatu of lymfe of plasma, spieren, botten, vetten enz. in ons lichaam voeden. Zout is dominant met water- en vuurelementen, die kapha en pitta voeden. Amla ras is rijk aan aarde en vuur, wat pro kapha en pitta is. Katu ras domineert lucht en vuur, wat vata en pitta verergert. Tikta ras is dominant met lucht en ether, wat pro vata is. Kashaya ras of samentrekkende smaak domineert lucht- en aarde-elementen, wat pro vata is en in kleine hoeveelheden moet worden geconsumeerd, omdat het spijsverteringsvuur veroorzaakt en vata kan verhogen, wat ernstige schade aan het lichaamsweefsel, uitdroging, spieruitputting en zwakte veroorzaakt.

Seizoen speelt ook een cruciale rol in ons algehele welzijn en daarom moet voedsel worden bereid in overeenstemming met het seizoen (ritu). Elk seizoen heeft zijn dominante dosha, die onze gezondheid beïnvloedt. Zo is tijdens de zomer en de moessonseizoenen vata dosha dominant, pitta tijdens de herfst en kapha tijdens de winter en de lente.

Men moet eten volgens de beweging van de zon, aangezien ons spijsverteringsvuur de zonneactiviteit volgt. In de ochtend, als de zon sterk is, is onze stofwisseling op zijn hoogtepunt en gaat de zon onder, onze spijsvertering en stofwisseling worden zwak. Vermijd daarom eten na zonsondergang of laat in de avond. Tegenwoordig worden de meeste van onze problemen of ziekten verergerd door eetgewoonten laat op de avond. ‘s Nachts is ons spijsverteringsvuur de rustfase en wordt het voedsel niet gemakkelijk verteerd. Het onverteerde voedsel wordt vervolgens omgezet in een gif dat AMA wordt genoemd. Onze emoties hebben ook invloed op ons spijsverteringsstelsel – angst, verdriet, woede, enz. vernietigen het spijsverteringsvuur. Zorg ervoor dat u tijdens het eten in een rustige omgeving en in een ontspannen stemming bent. Laat uw vorige maaltijd verteren voordat u doorgaat naar de volgende.

(De schrijver is een gekwalificeerde, internationaal gerenommeerde Ayurveda-consulent, expert in polsdiagnose en heeft 15 jaar ervaring)

Gepubliceerd op: zondag 3 september 2023, 07:00 IST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *