September 27, 2023

Het glamoureuze, eenzame leven van privékoks

In juli vloog Tashea Channell Younge, een privékok en cateraar uit New York City, alle kosten betaald naar Los Angeles om een ​​privédiner te koken in een luxe keuken voor 15 personen. Vervolgens kookte ze voor de NFL-brede ontvanger Noah Brown en enkele teamgenoten. Later die maand was ze terug in New York voor een privédiner bij kaarslicht aan de waterkant, compleet met rozenblaadjes en uitzicht op het Empire State Building.

De instellingen waren glamoureus. Het loon was dat ook. In één maand verdiende mevrouw Younge meer dan $12.800. Ze documenteerde het allemaal op TikTok.

Een nieuw hoofdstuk in het tijdperk van food-beroemdheid ontvouwt zich online, nu veel meer koks een carrière als privékok beginnen en de voordelen van hun baan naar buiten brengen. Vroeger waren die gegevens, net als de baan, volledig privé; chef-koks en hun klanten hebben de transactie geheim gehouden (en veel chef-koks ondertekenen geheimhoudingsovereenkomsten).

Maar de afgelopen maanden zijn jonge, mooie en culinaire mensen zich op TikTok en Instagram gaan begeven in de wereld van catering en beïnvloeding, terwijl ze video’s delen van hun dagelijkse leven als privékoks, terwijl ze met hun klanten tussen luxe bestemmingen stuiteren of met een huurprijs betalen. -gratis in gastenverblijven.

Het geld is goed en er is veel creatieve vrijheid. Maar de video’s laten niet altijd zien hoe eenzaam het werk kan zijn.

Mevrouw Younge, 27, weet dat ze wordt aangenomen omdat ze leuk is in de omgang. Maar ze weet ook dat ze maar voor één doel in de privéjet of op het jacht zit: koken.

“Het is zo gevaarlijk om die lijnen te vervagen”, zei ze. ‘Je bent geen gast. Helemaal niet. Jij bent hun vriend niet. Helemaal niet.”

Abby Cheshire, 28, die culinaire kunsten doceert aan een openbare middelbare school in Florida, heeft drie zomers als privékok op een jacht op de Bahama’s doorgebracht. Overdag kookt ze en ‘s avonds monteert ze de beelden. In de loop van de tijd heeft ze geleerd beleefd onzichtbaar te zijn, wat moeilijk is op een boot.

‘Ik denk dat ze eraan gewend zijn dat er medewerkers aanwezig zijn’, zei ze.

Verschillende bureaus die klanten helpen privékoks te vinden, zeiden dat de pandemie voor beide groepen een keerpunt betekende. Sami Udell, de oprichter van het privéchefbureau WholeSam, was een paar jaar geleden wanhopig op zoek naar chef-koks. Soms wendde ze zich tot Craigslist om optredens te vullen.

Restaurantchefs spotten met het werk van privékoks, zei ze. Maar toen Covid het eten stopzette, begon koken voor één rijke familie veiliger, bevredigender en lucratiever te lijken dan afhaalmaaltijden koken in een overvolle, slecht geventileerde keuken of het innen van werkloosheidsuitkeringen.

Nu zegt mevrouw Udell dat ze minstens tien berichten per week krijgt van potentiële koks die op zoek zijn naar werkadvies.

Sinds 2018 heeft Private Chef Match, een ander uitzendbureau, een stijging van 75 procent gezien in het aantal sollicitaties van kandidaten “die de restaurantwereld willen verlaten of helemaal nooit willen betreden”, zegt Daniel Wood, de oprichter ervan.

Deze chef-koks voldoen aan een grote vraag die begon in de begindagen van de pandemie, toen de rijken, net als iedereen, meer thuis aten. Maar ze maakten geen zuurdesembroden; ze wilden koken op restaurantkwaliteit.

Michael Casciello, de oprichter van het bureau Food Fire + Knives, zei dat de belangstelling voor het inhuren van chef-koks enorm is toegenomen. Zijn plaatsingen van chef-koks zijn sinds 2019 meer dan verdubbeld. Vóór 2020 had de heer Casciello 25 chef-koks in zes staten; nu zijn er 133 in meer dan 40 staten. “Het lijkt erop dat we niet snel genoeg mensen kunnen aannemen en uitbreiden”, zei hij.

De recente reeks TikTok- en Instagram-posts is slechts één van de manieren waarop privéchefs hun klantenbestand kunnen laten groeien. En de video’s trekken mogelijk ook meer chef-koks naar het bedrijf.

Voor privékoks zijn de voordelen reëel. De meesten worden beter betaald dan in een restaurant.

Reilly Meehan werkt sinds 2021 fulltime als privékok van een gezin, waarbij hij zijn tijd verdeelt tussen Phoenix en Southampton, NY. Hij zegt dat hij 40 procent meer verdient dan hij verdiende met koken bij een particuliere herenclub in San Francisco, en krijgt nu ook alle voordelen .

Mevrouw Udell zei dat chef-koks in Los Angeles €100.000 tot €175.000 per jaar kunnen verdienen. Zij krijgen vakantiedagen. Sommigen rekenen minimaal $500 per dag voor het werk van een privékok, of meer dan $150 per persoon om evenementen te verzorgen.

“Vóór de pandemie was het vrij zeldzaam om een ​​chef-kok te ontmoeten die meer dan $ 200.000 verdiende”, zei de heer Wood. “Nu bevinden de hoogste verdieners van het land zich tussen de $200.000 en $300.000, plus voordelen en bonussen.”

Maar de hoofdpijn is ook reëel. Veel klanten hebben strikte dieetregels en anderen nodigen op het laatste moment vrienden uit.

“Het is moeilijk voor mij om nee te zeggen”, zegt Ashley Cunningham, 27, die voor een handvol NBA-spelers heeft gewerkt. “Omdat ik het gevoel heb dat het mijn taak is om ervoor te zorgen dat ze gelukkig zijn.”

En veel chef-koks zeiden dat klanten van hen verwachten dat ze zonder enige aankondiging verschijnen. Tejas Jhaveri, 25, een privékok uit Oahu, ontving op een avond laat een sms met het verzoek om de volgende dag een evenement te verzorgen, met slechts enkele uren om te plannen, winkelen en koken.

“Ze worden als een vriend van de familie, maar tegelijkertijd nemen ze je in dienst”, zei hij.

Onder echte vrienden lijken dit soort eisen respectloos. “Ik denk gewoon dat ze tijd anders waarderen”, zei de heer Jhaveri over de klanten van privéchefs.

Rob Li, wiens immigrantenouders een restaurant runden in de staat New York, heeft zijn eigen zomerappartement als privékok op het Hamptons-complex van een miljardair. Zijn cliënt is gemakkelijk in de omgang, dus het voelt bijna als koken voor een huisgenoot, zei hij.

Het leven op het eiland is loom. Tussen het koken en het boodschappen doen door, lounget en bewerkt de heer Li (26) beelden van lunches en snacks voor zijn TikToks, die vaak miljoenen keren bekeken worden. Maar het kan te stil zijn: hij brengt soms de hele nacht door op FaceTime met vrienden die samen rondhangen in New York City.

‘Het is alleen hij en ik’, zei hij over zijn cliënt van middelbare leeftijd, en voegde eraan toe: ‘We praten of communiceren niet zoveel, alleen vanwege het enorme leeftijdsverschil. Ik heb het gevoel dat er eigenlijk niets is waar we over kunnen praten.”

Andere chef-koks die tijdens het werk bij hun klanten wonen, moeten hun dierbaren maandenlang achterlaten.

Sinds hij zijn gezin van San Francisco naar Phoenix heeft verplaatst voor zijn baan als privékok, reist de 32-jarige Meehan in de zomer zonder zijn man en hun hond om te werken in het huis van zijn cliënt in Hamptons, waar hij video’s heeft gepost.

Hij is van harte welkom op bezoek van vrienden en familie. Maar de scheiding is moeilijk. “Die dagen dat ik alleen ben en alleen ik hier in huis ben, is psychologisch niet gemakkelijk”, zei hij.

Mevrouw Younge, de privékok die voor Noah Brown kookte, laat regelmatig haar activiteiten vallen om op verzoek van een klant van New York naar Houston, Los Angeles of Miami te vliegen.

Mevrouw Younge zei dat haar persoonlijke relaties hebben geleden onder haar werk. Ze heeft veel verjaardagen gemist en vrienden vragen haar niet meer om uit te gaan.

‘Ik heb het gevoel dat ik veel mensen ken, maar ik heb niet veel vrienden, en dat vind ik prima’, zei ze, en voegde eraan toe: ‘Ik kreeg veel ruzie. Ik ben zo vaak vervloekt. En ik kan niets anders zeggen dan: ‘Het spijt me.’

Volgen New York Times Koken op Instagram, Facebook, YouTube, TikTok En Pinterest. Ontvang regelmatig updates van New York Times Cooking, met receptsuggesties, kooktips en winkeladvies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *