September 26, 2023

Verander uw keuken in een hotspot voor een lang leven door te koken en te eten zoals mensen die in Blue Zones wonen

 • Mensen die over de hele wereld in Blue Zones wonen, hebben een aantal keukenbenodigdheden gemeen.
 • Ze gebruiken handgereedschap en geven prioriteit aan plantaardig voedsel zoals groenten, bonen en noten.

Als je langer wilt leven en gezonder wilt blijven, zegt Dan Buettner dat de beste strategie is om het jezelf rustig aan te doen. Ontwerp uw omgeving zo dat de automatische, natuurlijke keuzes die u gedurende de dag maakt, gezonde keuzes zijn.

Buettner, die de afgelopen twintig jaar heeft bestudeerd hoe mensen leven in vijf mondiale hotspots voor een lang leven die hij Blue Zones noemt, heeft ontdekt dat er niets opmerkelijks is aan de wilskracht of genetica van mensen op Sardinië, Italië; Okinawa, Japan; Loma Linda, Californië; Ikaria, Griekenland; of Nicoya, Costa Rica. In plaats daarvan hebben ze succes geboekt door zichzelf te omringen met het juiste voedsel, de juiste mensen en de juiste routines.

De truc is om je omgeving in te richten “zodat je de hele dag gedachteloos betere beslissingen kunt nemen”, vertelde Buettner aan Insider. “Ga gewoon naar een van de Blue Zones en kijk of iemand op dieet is: nee.”

In zijn nieuwe boek, ‘De geheimen van de Blue Zones om langer te leven’, geeft Buettner tips om van je huis, van je slaapkamer tot je woonkamer, tuin en keuken, een kleine micro-Blauwe Zone te maken.

Hier zijn een paar van Buettner’s goedkoopste en lekkerste tips voor Blue Zonering van je eigen keuken:

Getty-afbeeldingen

Gebruik handgereedschap.

Bewoners in Blue Zones gebruiken vaak traditioneel gereedschap om te koken. Hetzelfde kunt u doen door een aardappelstamper, knoflookpers, slacentrifuge of garde te pakken als u vers voedsel bereidt. Buettner zegt dat dit een gemakkelijke manier is om in beweging en actief te blijven terwijl je je maaltijden klaarmaakt. Het kan het bereiden van maaltijden ook veranderen in een meer herstellende en meditatieve ervaring.

Investeer in een Instant Pot of andere slowcooker.

Een elektrisch gadget dat Buettner wel onderschrijft, is een Crock-Pot of een ander aanrechtfornuis. Hij zet hem ‘s ochtends aan voor bonensoep, waardoor het bereiden van gezonde maaltijden de hele dag moeiteloos op de achtergrond gebeurt.

Begin een kruidentuin.

Kruiden kunnen u helpen meer frisse smaken in uw maaltijden op te nemen. Als je buiten geen ruimte hebt, kan het een kleine rij bakjes op de vensterbank van je keuken zijn.

Houd gezond voedsel duidelijk zichtbaar en verberg rommel.

In plaats van chips of crackers op het aanrecht te hebben, zet je een fruitschaal neer of zet je verse groenten klaar, zodat je er gemakkelijk van kunt snoepen. “Het eerste dat je ziet als je door je keuken loopt, zou iets gezonds moeten zijn”, schrijft Buettner in het boek. Hij raadt aan om verse producten, zoals fruit en groenten, die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vitamines en vezels, op ooghoogte in de koelkast te bewaren, en verpakte snacks ergens in een onhandige, verborgen lade te deponeren.

Voorraad volle granen.

Deze omvatten haver, bruine rijst, quinoa en zuurdesembrood. Zuurdesem is een hoofdbestanddeel in de Blauwe Zone van Sardinië en bevat nuttige bacteriën die een gezonde darm ondersteunen. “Als je een sneetje brood in een bal kunt persen, vermijd dit dan in het algemeen”, zegt Buttner in het boek.

 • Op het Italiaanse eiland Sardinië maken de lokale bewoners zuurdesembrood.De Agostini-fotobibliotheek via Getty Images

  Snack op een handvol of twee noten.

  Uit een onderzoek onder Zevende-dags Adventisten, van wie velen in de Blauwe Zone van Loma Linda, Californië wonen, bleek dat het tussendoortje met noten de gezondheid van het hart ondersteunde. Buettner beveelt een handvol of twee gemengde noten per dag aan.

  Maak van honing uw favoriete zoetstof.

  Traditioneel hebben mensen die in de Blauwe Zones wonen nauwelijks toegevoegde suikers geconsumeerd, slechts een paar theelepels per dag. Buettner raadt het gebruik van honing aan, omdat deze moeilijker op te lepelen is en niet zo goed oplost als kristalsuiker, waardoor je moeiteloos minder consumeert. Op Ikaria, het Griekse eiland Blue Zone, wordt honing al generaties lang gebruikt om verkoudheid te verzachten en wonden te behandelen.

  Word vrienden met bonen.

  Buettner zegt dat bonen het enige echte superfood ter wereld zijn. In elke Blue Zone eten mensen ze. In Costa Rica genieten mensen van de ‘drie zussen’: bonen, maïs en pompoen, die samen een compleet eiwit vormen. En “omdat bonen zo stevig en bevredigend zijn, zullen ze waarschijnlijk minder gezond voedsel uit je dieet verwijderen”, schrijft Buettner. Hij raadt aan om ongeveer een kopje per dag te gebruiken.

  De traditionele Costa Ricaanse keuken legt de nadruk op zwarte bonen.Getty-afbeeldingen

  Geef de voorkeur aan olijfolie boven boter.

  Over het algemeen eten mensen in de Blue Zones niet te veel zuivel. Als ze dat wel doen, is het vaak gefermenteerd voedsel, zoals yoghurt, dat goed is voor de darmen.

  Verruil frisdrank voor thee.

  Frisdranken en met suiker gezoete dranken zijn een belangrijke bron van toegevoegde suikers in onze voeding, die de levensduur direct tegenwerken. Als je een zoetekauw bent, raadt Buettner aan om een ​​kan koude thee, gezoet met een beetje honing, in de koelkast te bewaren.

  Eet op kleinere borden en geniet bewust van maaltijden.

  Buettner zegt dat dit je zal helpen om gedachteloos de portiegroottes te beheersen, je te houden aan het Japanse principe van hara hachi bun me, of te eten tot je voor 80% vol zit. Zet uw maaltijd op tafel en ga zitten om ervan te genieten, weg van de schermen, wat kan leiden tot meer gedachteloos eten.

  Zoals Buettner in het boek schrijft: “Het idee is niet om de geneugten van het eten te doden, maar om het junkfood uit onze dagelijkse routine te verdringen met voedsel dat de langstlevende mensen eten – en om het met plezier te doen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *