September 30, 2023

De Franse voedselprijsinflatie is waarschijnlijk ‘aanzienlijk’ gedaald in januari


©Reuters. BESTANDSFOTO: De fruitafdeling is te zien in een Carrefour-hypermarkt in Nice, Frankrijk, 6 april 2016. REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

PARIJS (Reuters) – De inflatie van de voedselprijzen in Frankrijk zal vanaf januari waarschijnlijk aanzienlijk dalen, als gevolg van het plan van de regering om de jaarlijkse prijsonderhandelingen tussen detailhandelaren en producenten van consumptiegoederen te vervroegen, die aanvankelijk gepland waren voor volgend jaar. Carrefour (EPA:) voorzitter en CEO Alexandre Bompard zei dit zondag.

“Vanaf januari zouden we het inflatieniveau aanzienlijk moeten zien dalen”, zei hij op de Franse televisiezender BFM TV.

Bompard zei dat hij verwachtte dat de inflatie van de voedselprijzen ruim onder de 10% zou dalen, tot dichter bij de 5%. Uit gegevens van augustus die donderdag werden vrijgegeven, blijkt dat de voedselinflatie – hoewel ze voor de vijfde opeenvolgende maand afneemt ten opzichte van een piek eerder dit jaar – nog steeds 11,1% bedraagt, bijna tweemaal de totale inflatie.

Bompard had dinsdag gewaarschuwd dat de hoge prijzen consumenten dwongen massaal te bezuinigen op essentiële goederen.

Detailhandelaren en producenten van consumptiegoederen in Frankrijk hebben de schuld gegeven over wie verantwoordelijk is voor de stijging van de prijzen in supermarkten, ook al zijn de grondstoffenprijzen de afgelopen maanden gedaald.

De Carrefour-topman voegde eraan toe dat hij verwachtte dat de voedselinflatie de komende jaren hoger zal blijven dan de niveaus van de afgelopen decennia tussen nul en 1%, als gevolg van klimaat- en geopolitieke factoren.

‘De tijd van nulvoedselinflatie ligt, denk ik, achter ons’, zei hij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *