September 27, 2023

Expert spreekt: verband tussen urineweginfectie en dieet uitgelegd

Dr. Neeti Sharma spreekt over de complexiteit van urineweginfecties en welk voedsel de symptomen helpt verminderen en welke ze kunnen verergeren.Geschreven door Kinkini Gupta | Bijgewerkt: 4 september 2023 21:22 IST

Expert spreekt: verband tussen urineweginfectie en dieet uitgelegd

Kan een dieet enige invloed hebben op urineweginfecties? Keer op keer hebben deskundigen gezegd dat wanneer iemand aan deze aandoening lijdt, hij of zij voorzichtig moet zijn met wat hij of zij eet. Het is waar dat sommige voedingsmiddelen de symptomen meer kunnen verergeren dan andere. De vraag blijft echter of voedsel de aandoening al dan niet kan helpen voorkomen. Dr. Neeti Sharma, senior consultant bij voeding en diëtetiek bij Marengo Asia Hospitals, Gurugram sprak met TheHealthsite.com en zei,

Hoewel een dieet alleen wellicht niet in staat is urineweginfecties volledig te voorkomen, vooral als een persoon onderliggende risicofactoren of terugkerende infecties heeft, kan het daarbij een belangrijke rol spelen door de algehele gezondheid van de urinewegen te bevorderen en de natuurlijke afweer van het lichaam te versterken.

Als u niet zeker weet wat de symptomen van een urineweginfectie kan helpen verminderen, vertrouw dan niet op internet of de mening van een leek. Voor dergelijke ernstige vragen moet u zich tot een deskundige wenden.

Dr. Neeti Sharma spreekt meer over de fijne kneepjes van UTI en welk voedsel de symptomen helpt verminderen en welke ze kunnen verergeren.

Dieet dat volgens deskundigen de symptomen kan helpen verminderen

Hier zijn enkele voedingstips die het risico op urineweginfecties kunnen helpen verminderen:

Probeer gehydrateerd te blijven: Veel water drinken helpt bij het verwijderen van bacteriën in de urinewegen. Streef naar minimaal 8 tot 10 glazen water per dag.

Probiotica: Probiotische maaltijden en supplementen kunnen het behoud van een gezond evenwicht tussen urineweg- en darmbacteriën ondersteunen. Dit zou de groei van gevaarlijke micro-organismen kunnen voorkomen.

Vezelrijk voedsel: Door een regelmatige stoelgang aan te moedigen, kan een vezelrijk dieet het risico op constipatie verlagen. Druk als gevolg van constipatie kan het risico op infectie vergroten door druk uit te oefenen op de blaas en het urinestelsel.

Dranken: Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals koffie, alcohol, pittige maaltijden en kunstmatige zoetstoffen, die de urinewegen kunnen irriteren. Houd bij hoe uw lichaam op deze stoffen reageert en probeer dergelijke voedingsmiddelen te beperken

Gebalanceerd dieet: Om de algemene gezondheid en functie van het immuunsysteem te bevorderen, is het belangrijk om een ​​goed uitgebalanceerd dieet te volgen dat een verscheidenheid aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen bevat.

Kortom

Verschillende onderzoeken hebben erop gewezen dat vegetarisch voedsel ook de symptomen van urineweginfectie kan helpen verminderen, vooral bij vrouwen. Maar waarom? Experts zeggen dat voedingsmiddelen zoals varkensvlees en gevogelte bacteriestammen bevatten E coli extraintestinaal pathogeen genoemd E coli (ExPEC), wat de symptomen van UTI zou kunnen verergeren. Dit is de reden waarom u mogelijk wordt gevraagd dergelijke voedingsmiddelen te vermijden. Plantaardige voeding daarentegen bevat deze specifieke bacterie niet. Een vegetarisch dieet wordt ook aanbevolen omdat het de hoeveelheid vochtinname in het lichaam verhoogt, waardoor de symptomen worden verlicht. Er is echter meer onderzoek nodig om de associatie tussen de twee echt te begrijpen.

Total Wellness is nu slechts één klik verwijderd.

VOLG ONS OP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *