September 26, 2023

Hoe een diëtist haar voorraadkast organiseert om gezonde oliën, omega-3-rijke vis, ingeblikte groenten en bakingrediënten te maximaliseren

De komst van de lente betekent dat het tijd is om realistisch te kijken naar wat er uit je kast moet worden weggegooid om ruimte te maken voor gezondere opties.

Susie Burrell

De lente is eindelijk aangebroken en daarmee ook de motivatie om zich te organiseren. Ons lichaam heeft de neiging zich een beetje verwaarloosd te voelen na een winter van binnen blijven, meer eten en minder bewegen, dus het is ook een tijd dat ons dieet een opknapbeurt kan gebruiken. De thuisomgeving speelt een belangrijke rol bij het voorbereiden van ons succes als het gaat om het maken van qua voedingswaarde verantwoorde voedselkeuzes, dus dit is het perfecte moment om de voorraadkast te inventariseren en te herzien.

Wat weg te gooien

Kookolie heeft een houdbaarheidsdatum en wordt na verloop van tijd afgebroken.
Kookolie heeft een houdbaarheidsdatum en wordt na verloop van tijd afgebroken.Willem Meppem

Kokende olie

Wanneer heeft u voor het laatst uw frituurolie bijgewerkt? Of je nu een scala aan verschillende soorten olie hebt, of het bij één grote fles houdt, als je je niet meer kunt herinneren wanneer je voor het laatst een nieuwe hebt gekocht, is het tijd om hem weg te gooien. Alle soorten olie gaan in de loop van de tijd achteruit, vooral als ze worden blootgesteld aan hitte en licht, en als de olie er dof uitziet, al enkele maanden open is geweest en een geur heeft, is het tijd om opnieuw te beginnen. Hoewel sommige plantaardige oliën stabieler zijn dan andere, moet je er rekening mee houden dat zelfs extra vierge olijfolie, wat de gezondste optie is, het beste binnen een paar maanden na opening kan worden gebruikt om er zeker van te zijn dat je het maximale natuurlijke gehalte aan antioxidanten binnenkrijgt.

Oude sauzen

Het kan een halfgebruikte marinade, oestersaus of een pakje juspoeder zijn, maar de realiteit is dat als het daar langer dan zes maanden heeft gelegen, het tijd is om het weg te gooien. Hoewel de helft van onze voorraadkasten gevuld kan zijn met een scala aan smaakmakers, sauzen, dressings en marinades, is de realiteit dat we sowieso veel minder zoute smaken aan ons eten moeten toevoegen. Neem deze tijd om alle verschillende sauzen, kruiden en specerijen die je momenteel hebt door te nemen, en doe een gezamenlijke poging om deze te beperken tot een paar belangrijke opties – idealiter de opties die weinig zout bevatten – en gooi de rest weg vereenvoudig uw producten en verminder de hoeveelheid suiker en zout die u aan uw dieet toevoegt. Het is prima om van gedroogde kruiden en specerijen te houden, maar natuurlijke fytochemicaliën zijn in veel grotere hoeveelheden aanwezig als deze vers zijn (en op de juiste manier worden bewaard).

Ingrediënten bakken

Tenzij u een gewone bakker bent, is de kans groot dat uw verzameling meel betere dagen heeft gekend. Hoewel ingrediënten als meel, bakpoeder en zelfs suiker relatief lang houdbaar kunnen blijven als ze op de juiste manier worden bewaard, zijn het vaak halfgesloten pakjes die zijn blootgesteld aan insecten, lucht en besmetting. Om deze reden, als je plannen hebt om thuis gezonder te koken – of weet dat het bakgedeelte van je voorraadkast al een tijdje stof en motten verzamelt – is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Overweeg om gewoon meel te vervangen door volkorenmeel, koop vers bakpoeder en suiker en bewaar alles in luchtdichte containers.

Noten en zaden moeten vers zijn om voedzaam te zijn en geschikt om te koken
Noten en zaden moeten vers zijn om voedzaam te zijn en geschikt om te kokenScott Suchman

Noten en zaden

De smaak en textuur van de noten kunnen aanzienlijk variëren en in de loop van de tijd in kwaliteit afnemen. Zaden en noten, vooral die met een hoog gehalte aan omega-3-vet, zoals walnoten en pecannoten, zullen hun natuurlijke smaak veel sneller verliezen dan veel voedingsmiddelen, omdat het type vet dat ze bevatten relatief onstabiel is. Verse noten en zaden kunnen een wereld proeven die anders is dan de noten en zaden die al heel lang in de schappen van de supermarkt liggen. Als die zak cashewnoten langer dan drie maanden in je voorraadkast staat, is het tijd om hem weg te gooien. Investeer in verse noten van goede kwaliteit in kleinere hoeveelheden en bewaar ze op de juiste manier om hun smaak, smaak en voedingsprofiel te behouden.

Alles wat u ‘op een dag’ zou kunnen gebruiken

Het kan een blikje kikkererwten zijn, een willekeurige marinade die een tante je met Kerstmis heeft gegeven, of wat oude chocolade die je niet echt lekker vindt – een nieuw seizoen is een kans om opnieuw te beginnen, en dit betekent eerlijk zijn tegen jezelf en het weggooien van voedsel dat verouderd is of waarvan je weet dat je het nooit zult eten. Zodra u dit heeft gedaan, maakt u de weg vrij voor een aantal nieuwe, inspirerende ingrediënten om uw dieet weer op het goede spoor te krijgen en te vullen met voedsel dat u lekker vindt.

Wat je moet inslaan

Vul uw voorraadkast aan met ingeblikte vis en groenten.
Vul uw voorraadkast aan met ingeblikte vis en groenten.Michael Graydon en Nikole Herriott

Ingeblikte vis

Omdat er maar weinig Australiërs zijn die in de buurt komen van hun aanbevolen wekelijkse hoeveelheid van twee tot drie porties vis voor een gezond hart, is het logisch om wat budgetvriendelijke zeevruchten bij de hand te hebben als eiwit- en omega-3-rijk voedsel dat je kunt toevoegen aan crackers, salades, enz. broodjes en toast. Alle soorten zeevruchten zijn goed voor ons, maar zalm en sardines uit blik bevatten vooral veel omega-3-vetten, terwijl schaaldieren – inclusief mosselen en gerookte oesters – een aanzienlijke hoeveelheid ijzer en zink bevatten, voedingsstoffen die vaak ontbreken in de voeding van mensen. Australiërs.

Verander verpakte ontbijtgranen waarvan je je niet kunt herinneren dat je ze hebt gekocht voor havermout.
Verander verpakte ontbijtgranen waarvan je je niet kunt herinneren dat je ze hebt gekocht voor havermout.iStock

Volkoren

Als ik in je voorraadkast zou snuffelen, garandeer ik dat ik waarschijnlijk een zak witte rijst, een soort pasta en een doos ontbijtgranen zou vinden waarvan je je niet kunt herinneren dat je ze hebt gekocht. Hoewel deze op koolhydraten gebaseerde voedingsmiddelen vaak gemakkelijk te gebruiken zijn, bieden ze niet het scala aan voedingsstoffen en voedingsvezels die je aantreft in volkoren granen zoals zwarte of bruine rijst, pasta op basis van peulvruchten of granen zoals haver. Overstappen op vezelrijke, volkoren koolhydraten is een betere keuze voor de controle van de bloedglucose, het beheersen van de eetlust en de algehele inname van voedingsstoffen. En omdat we eten wat direct beschikbaar is, betekent het ruilen van onze voorraadkasten dat u uw voedingsinname verbetert zonder dat u het merkt.

Volkoren crackers

Crackers worden vaak onderschat als voedingsrijk voedsel dat je bij de hand kunt houden en als licht ontbijt, tussendoortje of lunchbasis kunt gebruiken. Ze zijn goed te bewaren voor momenten waarop je geen brood meer hebt. Zoek naar volkoren crackers en crackers met zaadjes, en maak er een gewoonte van om ze opnieuw in luchtdichte containers te verpakken, zodat je niet eindigt met pakjes half opgegeten crackers die onvermijdelijk oud worden en moeten worden weggegooid.

Olijfolie kan bij alle soorten gerechten worden gebruikt, inclusief bakken, zoals in deze sinaasappel-, amandel- en olijfoliecake.
Olijfolie kan bij alle soorten gerechten worden gebruikt, inclusief bakken, zoals in deze sinaasappel-, amandel- en olijfoliecake.Willem Meppem

Extra vergine olijfolie

Als je een goede kwaliteit, verse extra vergine olijfolie hebt, heb je letterlijk geen andere olie of dressing in huis nodig. Je kunt het gebruiken voor braden, braden, bakken of als dressing of smaakmaker voor groenten. Het uitzonderlijk hoge gehalte aan natuurlijke antioxidanten beschermt het tegen schade bij verhitting. Bewaar uw olie op een koele, donkere plek in uw voorraadkast, zodat deze minimaal drie maanden vers blijft.

Ingeblikte groenten

Of het nu gaat om een ​​voorraad tomaten en bruine bonen om snel een Mexicaans gerecht samen te stellen, een paar blikjes edamame of een “vierbonenmix” om salades mee op te vullen, blikken waterkastanjes of rode biet, of blikjes groentesoep, er valt veel te bedenken. gezegd worden voor het bij de hand houden van een voorraad groenten en peulvruchten in blik. Ze zijn niet alleen uitzonderlijk goedkoop, maar ze zijn ook jarenlang houdbaar en kunnen als basis voor talloze maaltijden worden gebruikt. Als u in deze tijd van het jaar uw groentevoorraad in blik aanvult, wordt u herinnerd aan alle verschillende toepassingen van ingeblikt voedsel, zodat u uw voeding kunt verbeteren en geld kunt besparen.

Van onze partners

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *