September 30, 2023

WHO heeft een gids gelanceerd voor gezondere voedingskeuzes bij sportevenementen

Door Tanisha Salwan Bijgewerkt: 05 september 2023

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs een nieuwe actiegids uitgebracht om een ​​gezondere voedselkeuze bij sportevenementen te garanderen. De gids bevat vijf acties om een ​​gezondere voedselomgeving te bereiken. Scroll naar beneden voor meer informatie!

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs een nieuwe actiegids “Gezonder eten en een gezondere voedselomgeving bij sportevenementen” gelanceerd voor organisatoren van sportevenementen. De publicatie, in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Qatar, is gericht op organisatoren van sportevenementen. Het richt zich op vijf acties om gezonder voedsel en een gezondere voedselomgeving in en rond sportstadions te realiseren. Het richt zich op alle aspecten, van het verbeteren van het aangeboden voedsel tot het voorkomen van schadelijke marketing.

Volgens het door de WHO gepubliceerde rapport suggereert de actiegids activiteiten die kunnen worden uitgevoerd tijdens de plannings-, operationele en post-evenementfasen van de sportevenementen. De publicatie kan worden gebruikt door overheden, lokale autoriteiten en managers van sportstadions om niet alleen gezonde openbare voedselinkoop te creëren, maar ook servicebeleid voor sportomgevingen. Het rapport suggereert ook dat gezonde en duurzame voeding belangrijk is voor zowel de menselijke als de planetaire gezondheid. En sportevenementen worden gezien als een ideale setting om gezond eten te bevorderen.

Sportmega-evenementen bieden waardevolle kansen voor potentieel grotere impact die miljarden fans over de hele wereld bereiken en dit creëert een positieve perceptie van gezonder voedsel en dranken. Volgens een rapport gepubliceerd door de WHO, als onderdeel van een uniek mondiaal partnerschap om de gezondheid te bevorderen, had Qatar samengewerkt met het ministerie van Volksgezondheid, Qatar en de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) om een ​​gezondere voedselomgeving te bereiken tijdens de FIFA Wereldbeker Qatar 2022. Als gevolg hiervan had meer dan 30% van de geserveerde menu-items een gezond voedingsprofiel in overeenstemming met de WHO-normen.

Deze actiegids is gebaseerd op de succesvolle ervaring die is opgedaan tijdens de FIFA Wereldbeker Qatar 2022. Het vertegenwoordigt een krachtig model voor toekomstige sportevenementen in de strijd tegen overgewicht, zwaarlijvigheid en voedingsgerelateerde niet-overdraagbare ziekten. Het heeft tot doel actie te ondernemen om de gezondheid en het welzijn van de bevolking te verbeteren. Het heeft tot doel de rol die sportevenementen in dit streven kunnen spelen, opnieuw te definiëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *