September 27, 2023

Hoe je cocktails gemakkelijk thuis kunt verouderen, volgens een expert

Geduld is een schone zaak. Goede dingen komen voor degenen die wachten. Leer het tempo van de natuur. Al deze ijdele gedachten wijzen in dezelfde richting en instrueren ons om nog even te wachten: het is nog niet klaar”, aldus Robin Honhold, voormalig operations manager van de Team Lyan-bargroep en huidige receptontwikkelaar voor verpakte drankjes. Hetzelfde kan voor veel cocktails gelden, redeneert hij. Hoewel het thuis rijpen van een cocktail moeilijk lijkt, is het veel gemakkelijker dan je zou verwachten. Om te beginnen volgen hier de beste tips van Honhold voor het rijpen van elke cocktail.

Sommige van de hoogst gewaardeerde (en ongewoon complexe) smaken in eten en drinken zouden niet bestaan ​​zonder de durf en volharding van degenen die er om geven. Natuurlijk is er de kennis van de maker nodig om te weten wanneer een product wat tijd nodig heeft in plaats van ‘groen’ geconsumeerd te worden. Ouder worden of niet ouder worden, dat is de eeuwenoude vraag.

Terwijl je doorgaans denkt aan rijpende wijn en sterke drank, kun je cocktails ook laten ontwikkelen. Je kunt beter drankjes neerleggen die neigen naar het alcoholische, zoetere, licht bittere uiteinde van het spectrum (denk aan een Manhattan of Hansje Pansje); de diepte van de smaak blijft in de loop van de tijd behouden, terwijl de bitterheid structuur toevoegt, net zoals tannines dat doen. Maar ook lichte dranken die traditioneel met citrus worden gemaakt, zoals Milk Punch, kunnen goed werken.

Hieronder vindt u een korte handleiding voor het verouderen van cocktails, of het nu een somber whiskynummer, een milk punch of een martini is.

Wijnflessen met kurkenof een glazen mandfles met stop
Koker
Etiketten
• Cambro, voor het meten

Zorg ervoor dat er voldoende ABV is. Om ervoor te zorgen dat je drankje op zijn minst nog lekker smaakt tegen de tijd dat je het drinkt, is het erg handig om het ABV boven het niveau te houden waarbij het gemakkelijk oxideert, met een minimum van 18 procent.

Licht betreden met verse ingrediënten. Als u het minimale ABV-advies opvolgt, kunt u verse sappen toevoegen, maar houd er rekening mee dat u bezinksel zult krijgen (dat kan worden uitgezeefd) en dat vluchtige stoffen in het sap soms tot onaangename aroma’s kunnen leiden.

Steriliseer uw apparatuur. Gebruik een sterilisatiepoeder of -oplossing en een flessenborstel om alles vers te houden, volgens de meegeleverde instructies.

Leeftijd op verschillende plaatsen. Temperatuur, blootstelling aan zonlicht en vochtigheid hebben allemaal invloed op de smaakontwikkeling. Hogere niveaus van bovenstaande zorgen meestal voor een onstabielere, vluchtigere (maar snellere en duidelijker!) verandering in uw drankje. Overweeg om uw batch over een paar verschillende vaten te verdelen om dit uit te testen.

Maak een plan van hoe lang je het moet laten staan. Het heeft geen zin al deze moeite te doen en uw project niet lang genoeg te laten liggen om de veroudering een echte impact te laten hebben. Verdeel uw batch in fasen om te proeven. Probeer ze allemaal over een maand, drie maanden, negen maanden en twee jaar.

1. Steriliseer uw verouderende vat.
2. Combineer uw ingrediënten in één grote batch, decanteer ze vervolgens in containers en breng sluitingen aan.
3. Label elke container afzonderlijk met de naam, de datum en wat erin zit.
4. Schrijf het originele recept op in een notitieboekje. Elke keer dat u een nieuwe fles opent, maakt u ter vergelijking het originele drankje en noteert u hoe de smaak van de oude versie verschilt, samen met de omstandigheden van de rijping.
5. Zet herinneringen in je agenda en hoop er het beste van.

Team Lyan stelt voor om het te verouderen Melk punch, Kussen Manhattan En Spijsverteringmaar voor degenen die het wat makkelijker willen maken met een toegankelijker recept, probeer het volgende:

Alaska Le Rock

L’Alaska

Het huis Alaska uit Le Rock in New York is geïnspireerd op de tisane-mix waar de kartuizermonniken de voorkeur aan gaven.

gerelateerde artikelen

Meer verhalen die je misschien leuk vindt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *