September 27, 2023

Een voedingsschema voor uw menstruatiefasen

Een uitgebalanceerd dieet en een goed geïnformeerde voedingsinname kunnen ongemak verminderen en ondersteuning bieden aan lichaam en geest tijdens de verschillende fasen van de menstruatiecyclus. Acteur Rakul Preet deelde onlangs op sociale media een afbeelding van haar ‘folliculaire fasediner’, waarop een bord roergebakken kip met kruiden en groenten te zien was. We spraken met experts om de rol van voeding in verschillende menstruatiefasen te begrijpen.

Het diner van acteur Rakul Preet Singh in de folliculaire fase benadrukte de voedingsbehoeften voor elke menstruatiefase

“Het eten van bepaald voedsel tijdens elke fase van de menstruatiecyclus, zoals de menstruatie (dag 1-5), de folliculaire fase (dag 1-13), de ovulatiefase (dag 14) en de luteale fase (dag 15-28), kan gunstig zijn omdat de De voedingsbehoeften en hormonale schommelingen van het lichaam veranderen gedurende de cyclus. Voeding speelt een belangrijke rol in de hormonale balans. Als u de verschillende voedingsbehoeften voor elke fase begrijpt, kan dit de pijn verlichten en uw algehele welzijn verbeteren”, zegt dr. Vaishali Sharma, gynaecoloog bij VS Healthcare.

Het plannen van uw dieet

De folliculaire fase:

De folliculaire fase van de menstruatiecyclus omvat de rijping van follikels in de eierstokken om één ervan voor te bereiden op vrijlating tijdens de ovulatie. “Neem voedingsrijke voedingsmiddelen op die essentiële vitamines en mineralen bevatten, zoals fruit, groenten, magere eiwitten, volle granen en gezonde vetten in uw dieet. Vezels helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en ondersteunen de spijsvertering. Volle granen, peulvruchten, fruit en groenten zijn uitstekende bronnen van vezels. Calcium en vitamine D zijn essentiële voedingsstoffen voor de gezondheid van de botten. Voeg zuivelproducten, verrijkte plantaardige melk, bladgroenten en kleine vissen met botten toe aan uw dieet. Zorg ervoor dat u voldoende calorieën binnenkrijgt om aan uw energiebehoeften te voldoen. Extreme caloriebeperking kan het hormonale evenwicht verstoren”, zegt Diksha Dayal, HOD, Department-Nutrition and Health, Sanar International Hospitals.

Menstruatie

Menstruatie is algemeen bekend als een menstruatie. Tijdens de menstruatie werpt het baarmoederslijmvlies af en stroomt het uit uw vagina. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, eiwitten en gezonde vetten helpen in deze fase. “Amandelen bedekt met donkere chocolade zijn een geweldige snack om tijdens de menstruatie te eten, omdat ze voedingsstoffen bevatten die kunnen helpen sommige van de symptomen die gepaard gaan met menstruatie te verlichten. Pure chocolade bevat magnesium, wat kan helpen spierkrampen te verminderen en het humeur te verbeteren, terwijl amandelen een goede bron van eiwitten, gezonde vetten en vezels zijn”, vertelt vruchtbaarheidsexpert Dr. Corina Dunlap (@drcorinadunlap) op Instagram

Bieten zijn de grote bron van ijzer, wat belangrijk is voor de productie van bloedcellen, terwijl wortels rijk zijn aan bètacaroteen, wat belangrijk is voor de immuunfunctie. IJzer helpt bij de opbouw van bloedcellen en voorkomt bloedarmoede tijdens de menstruatie. Zowel bieten als wortels bevatten veel vezels, die ook kunnen helpen de spijsvertering te reguleren en de verzadiging te bevorderen, waardoor de trek tijdens de menstruatie wordt verminderd, legt Dr. Dunlap.

Ovulatie

Ovulatie is wanneer een volwassen eicel vrijkomt uit een eierstok en zich langs een eileider naar de baarmoeder beweegt. Dit gebeurt meestal één keer per maand, ongeveer twee weken vóór uw volgende menstruatie. De ovulatie kan 16 tot 32 uur duren. Bessen en amandelen ondersteunen het hormonale evenwicht en verminderen de ontstekingen die gewoonlijk in deze fase optreden. Bessen zijn rijk aan antioxidanten en vezels, terwijl amandelen veel gezonde vetten en eiwitten bevatten. Bessen kunnen ontstekingen helpen verminderen. Amandelen bevorderen het hormonale evenwicht tijdens de ovulatie.

Tijdens de ovulatie staat het lichaam onder stress terwijl het zich voorbereidt op het vrijgeven van een eicel. Je zou avacado moeten hebben, omdat ze een goede bron zijn van gezonde vetten en Vimatin E.

Luteale fase

Na de eisprong geven de cellen in de eierstokken progesteron en een kleine hoeveelheid oestrogeen af. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies dikker ter voorbereiding op de zwangerschap. Als er geen zwangerschap plaatsvindt, sterft het corpus luteum af, daalt het progesteronniveau, werpt het baarmoederslijmvlies af en begint de menstruatie opnieuw. “Voeg complexe koolhydraten toe zoals volle granen, zoete aardappelen en eiwitten die je kunt halen uit tofu, vis, bonen en kikkererwten. Beperk cafeïne en alcohol in deze fase om hormonale onbalans te voorkomen. Drink ook veel water om gehydrateerd te blijven”, zegt Nisha, diëtiste, Motherhood Hospital, Gurugram.

Het is belangrijk om te onthouden dat individuele voedingsbehoeften kunnen variëren, en dat sommige mensen specifieke dieetbeperkingen of -omstandigheden kunnen hebben die persoonlijke begeleiding vereisen. Overleg met een zorgverlener of een geregistreerde diëtist kan u helpen een voedingsplan op maat op te stellen voor uw unieke behoeften tijdens de folliculaire fase of in elk ander stadium van uw menstruatiecyclus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *