September 21, 2023

Chef-kok Gareth Crawford: Ik hou van de waanzinnige adrenalinestoot die je krijgt als je volledig in de keuken wordt geslagen

1 Aan de slag – wat is jouw ochtendroutine?

Ik sta op en zorg voor mijn katten, laat de hond uit en drink dan ongeveer een miljoen koffie.

2 Wat zou u op een typische werkdag eten voor… Ontbijt?

Niet om saai te zijn, maar nogmaals: koffie is het enige dat ik elke ochtend consequent drink. Ik ben geen fan van het typische ‘ontbijt’-voedsel en onlangs – tijdens een fotoshoot met White Cloud Photography – at ik om 9.00 uur sint-jakobsschelpen en Mole Verde. Verrukkelijk.

Lunch? Een paar taco’s kapot maken tijdens de bediening is de gebruikelijke routine tijdens het werk.

Avondeten? Zie hierboven… maar geef me buiten het werk de hele dag vis.

3 Is voeding belangrijk voor u – gebruikt u gezondheidssupplementen?

Voeding is belangrijk, maar het is niet iets waar ik te veel over nadenk. Ik hou van eten, van alle soorten eten, en als ik extreem niet-voedzaam en heerlijk eten wil, dan zal ik dat zonder schuldgevoel krijgen. Wat betreft supplementen: nee.

4 Ooit op dieet geweest, zo ja, hoe ging dat?

Diëten werken bij mij niet echt. Ik denk dat als je de hele dag geen afval eet, het goed met je gaat.

5 Weekendtraktatie?

Weekend? Elke dag is het weekend, of is het elke dag een ‘weekdag’… dat weet ik niet zeker, dat hoort bij werken in de horeca. Wat betreft verwennerij: wij houden van uit eten gaan. Een paar favoriete plekken in Belfast zijn Monad (Belmont Road), Roam (Callender Street), Cú (Lisburn Road), wat uiteraard de beste is… Als ik afhaalmaaltijden wil, ga ik meteen naar de jongens van Wing Het ligt aan Malone Road – echte kippenvleugels en ze verkopen geen ketchup. Afgezien daarvan kook ik thuis – eerlijk gezegd is het beter dan op de meeste plaatsen.

6 Hoe blijf je fysiek en mentaal fit?

Ik ga naar de sportschool, wandel en zwem af en toe. Ik ga graag naar de Mournes of naar een plek met natuurlijke schoonheid – de Meelbeg-rondwandeling in de Mournes is een bijzondere favoriet. Ik hou ook van een duik in koud water en voel me daarna altijd als een nieuw mens. Lichamelijke activiteit en tijd doorgebracht in de natuur houden mij gegrond, gefocust en meer onder controle over stress en angsten.

7 Beste tip voor dagelijkse fitheid?

Doe het gewoon.

8 Was u een liefhebber van schoolsport/gym of heeft u een herinnering aan die tijd die u liever vergeet?

Ik was behoorlijk slecht in sport, op zijn best middelmatig. Mijn vader was een grote GAA-man en hield vooral van slingeren. Hij heeft mij en mijn broer Paul er op jonge leeftijd bij betrokken, maar het is ons niet gelukt. Ik blijf bij de pannen, bedankt.

9 Totaal of drankje?

Tipple, zeker – weinig en vaak lijkt het nu de manier te zijn, wat geen slechte zaak is. Mijn vriendin Blanka bracht me in mei voor mijn verjaardag naar Bordeaux en we fietsten een hele dag door de wijngaarden van Saint-Émilion, drinkend en etend – ze heeft het goed gedaan.

10 Trap of lift?

Maakt niet echt uit.

11 Welk boek lees je momenteel?

Recente favorieten zijn onder meer An Alphabet of Aniar: Notes for a New Irish Cuisine van JP McMahon, verschillende boeken van Michael Harding (die ik om de een of andere reden in de stem van Brendan Gleeson heb gelezen) en Medium Raw van Anthony Bourdain. Ik lees een boek alleen uit als ik op vakantie ben. Ik heb meer vakantie nodig.

12 Beste Netflix?

Benedendeks. Absoluut magische show – auto-ongeluk na auto-ongeluk.

13 Het meest verrassende wat je tijdens de pandemie over jezelf hebt geleerd?

Ik weet niet zeker of ik iets heb geleerd wat ik nog niet wist…

14 Nieuwe vaardigheden of hobby’s?

Koken. Ik ben er een paar jaar geleden mee begonnen en het lijkt best goed te gaan. Ik heb in het recente verleden ook erg genoten van surfen, of proberen te surfen, zowel hier als in Portugal en Marokko. Het is een geweldige manier om alle stress los te laten. Als je in het water bent, heb je zo’n helder hoofd en denk je alleen maar aan de volgende golf die eraan komt.

15 Hoe ontspan jij?

Ik heb nogal moeite om stil te zitten. ‘Down time’ bestaat meestal uit koken, lezen, recepten schrijven of dromen over de toekomst. We hebben net een nieuwe puppy gekregen, Kimchi, en strandwandelingen en een pintje in de buurt met haar zijn vrijwel perfect.

16 Wat zijn jouw doelen voor 2023?

Nou, nadat ik Ierland’s Next Top Chef heb gewonnen, is het mijn doel om naar Londen te gaan en te trainen in Dinner by Heston, het twee Michelinsterrenrestaurant van Heston Blumenthal. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat en waar het mij als chef-kok naartoe kan leiden. Ik wil ook doorgaan met Cú en er het beste restaurant van maken dat ik maar kan.

17 Hoe laat ga je naar bed en denk je dat je voldoende slaap krijgt?

In een ideale situatie lig ik om 22.00 uur in bed en sta ik om 6.00 uur op, maar als ik om 23.00 of 12.00 uur thuiskom van een erg drukke dienst, kan het één of twee uur in de ochtend zijn tegen de tijd dat ik kom daar vanaf. Ik denk niet dat ik ooit die waanzinnige adrenalinestoot zal krijgen als ik helemaal onderuit ga in de keuken – volledig in de problemen zit en een fractie van de ondergang, maar toch de volledige controle heb en geweldige borden met eten serveer. Dat is waarom we het doen – maar meer slaap zou zeker een geschenk zijn.

18 Grootste klacht of spijt?

Ik doe mijn best om geen spijt te hebben. Het leven is een leercurve.

19 Zijn uw prioriteiten in het leven of uw perspectieven veranderd?

Absoluut. Ik ben nog nooit zo gefocust geweest op mijn toekomst als nu en dat geldt voor mijn carrière en persoonlijke leven.

20 Heeft het coronavirus – of welke gezondheidsgebeurtenis dan ook – uw houding ten opzichte van uw eigen sterfelijkheid veranderd?

Niet echt; het is moeilijk, maar we leven allemaal en we gaan allemaal dood. De show moet doorgaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *