September 15, 2023

Dit eiwitrijke recept heeft me geholpen 30 pond af te vallen

In 2008 had ik voor geschreven WWE-tijdschrift en mijn plaatselijke alternatieve weekblad in Vermont, maar ik speelde nog steeds met het idee om scenarioschrijver te worden toen ik aan mijn stage bij Goed eten. Ik wist niet dat de tijd die ik zou besteden aan het leren redigeren en schrijven voor een voedingsmagazine me goed zou voorbereiden op mijn toekomstige carrière. En het zou later in mijn carrière als restaurantcriticus een belangrijk ingrediënt blijken te zijn voor een dramatisch gewichtsverlies.
Ik heb mijn stage behandeld bij Goed eten als buffet. Terwijl het getalenteerde team in de testkeuken de hele dag gezonde recepten creëerde, wachtte ik tot de lunch en profiteerde dan ten volle van de buit. Ik heb mijn eigen versie van een eerstejaars 15 gekregen tijdens het testseizoen voor kerstkoekjes. Maar één onverwacht recept won mijn langdurige genegenheid.


Ik zeg “onverwacht” omdat ik een levenslange obsessieve vleesliefhebber ben. Google me maar en je ziet de foto’s met een varkenskop. Ik had nooit gedacht dat een tofu-recept een van mijn standby-recepten zou worden. Ik moet eerstgenoemde bedanken Goed eten Test keukenmanager Stacy Fraser omdat zij degene was die mij ervan overtuigde dat soja-eiwit het middelpunt van een maaltijd zou kunnen zijn. Het recept maakte deel uit van een verhaal over het inpakken van bentobox-lunches. Ik heb nog steeds een met sojasaus besmeurde afdruk van de originele tijdschriftpagina waarop ook kortkorrelige bruine rijstballetjes, aardbeien en sinaasappelpartjes stonden.


Maar de Soja-Lime Geroosterde Tofu was de ster, ondanks en vanwege zijn eenvoud. Met slechts vier ingrediënten zijn er weinig gerechten in mijn arsenaal die gemakkelijker te maken zijn: snijd gewoon extra stevige tofu en marineer deze een paar uur in sojasaus, limoensap en geroosterde sesamolie. De blokjes worden gedurende 20 minuten geroosterd op 200°C en komen knapperig aan de randen uit de oven, zijdezacht van binnen en op smaak gebracht met een meesterlijke balans van zout, umami en zuur. Het is bekend dat ik een beetje gochujang toevoeg voor een vleugje zoete smaak, maar echt, het originele recept is iconisch zonder.


Die stage heb ik verlaten voor een baan als voedselschrijver en -criticus. Ik was jong en nog steeds relatief slank ondanks de koekjestesten. Ik ben 10 pond aangekomen een jaar mijn eerste vijf jaar in mijn functie. Met een lengte van slechts 1,80 meter was 50 pond meer dan de helft van mijn startgewicht. Goedbedoelende vrienden zeiden dat ik er wellustig uitzag. Maar ik voelde me uitgeput.
Als restaurantcriticus lijkt het leven op een bijzonder extravagante dag op een cruiseschip, waarbij je van maaltijd naar maaltijd zweeft. Mijn dagen konden beginnen met een ijsproeverij vóór een heerlijke lunch, daarna een meergangendiner met verschillende stukken Wagyu en dan nog een diner. Wanneer je je aanmeldt voor een leven als professionele eter, heb je weinig vrijheid over wat je in je eigen lichaam stopt. Toen ik op 32-jarige leeftijd mijn galblaas liet verwijderen, noemde mijn toenmalige baas het ‘een baanrisico’.


Maar dat hielp me beseffen dat ik niet eeuwig zo kon blijven leven. Ik moest mijn porties beheren als ik uit eten ging en gezondere gerechten koken dan stoofschotels als ik thuis aan het koken was. Toen begon ik mijn menu te concentreren op magere eiwitten. De ster? Een bepaald pittig tofu-recept.
Met slechts 163 calorieën per kopje zit Soja-Lime Geroosterde Tofu boordevol 19 gram eiwit. Hoewel het recept vier porties oplevert, kan ik er meestal meer uithalen, vooral als ik het eiwitgedeelte van een stevige salade maak. Het is gemakkelijk op te wekken in de airfryer, dus het is verstandig om twee pakjes klaar te maken en de blokjes vervolgens opnieuw op te warmen als dat nodig is. Als ik geen zin heb om ze over een salade te strooien, zijn ze ook fantastisch verpakt in maïstortilla’s met verse koriander voor Asian-fusion straattaco’s.


Het ruilen van zwaardere maaltijden voor tofu gaf me genoeg energie om op een spinfiets te springen – eerst in een plaatselijke studio en daarna in mijn eigen Peloton. Door deze gezondere gewoonten te combineren, ben ik in ongeveer een jaar tijd 30 kilo afgevallen.
En ik hield het uit, ondanks dat ik naar Houston was verhuisd, waar mijn leven als restaurantcriticus nog calorierijker was. De baan die volgde in het metrogebied van Washington, DC, omvatte het eten in meer dan 100 restaurants in een tijdsbestek van drie maanden voor mijn jaarlijkse beste restaurantspakket. Toen begon mijn vorm weer te veranderen. Trouwen met mijn pizzaminnende echtgenoot hielp ook niet. Het afgelopen jaar ben ik weer 10 kilo aangekomen.


Maar deze keer weet ik hoe ik mijn gewoonten moet beteugelen voordat ze uit de hand lopen. Op mijn porties blijven is in principe onmogelijk als het mijn opdracht is om minimaal drie gangen te eten. Maar als ik niet voor mijn werk eet, vervang ik pizza-avond door een recept waar ik bijna net zo dol op ben. En je kunt erop vertrouwen dat je mij volgend jaar gezond en energiek zult zien voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *